No Comment Labels:
Assalamualaikum semua...

aku rasa dh lama gile aku x update blog ni... bukannya xde cite yg nk diceritakan kt sini... dan bukannya xde drama jepun/korea yg aku leh upload kt sini... tp.. malass... campur xde mood nk berblogging lepas Internet kt opis aku ni block blogger..

petang td geng2 perbarisan maulid rasul (bukan maulud, salah mknanya) bersetuju utk pergi ke vietnam sebagai hadiah kemenangan menang tempat pertama dalam pertandingan perbarisan aritu (leh tngk facebook aku utk maklumat lanjut)... gembira gak aku sebab xprnah smpai lagi vietnam ni... jd leh gak la tngk tmpt2 orang kt sana...

malam ni kepala cam serabut sket.. ntah la sebab apa... nk layan FO pn rasa malas.. nk layan drama korea jepun pun malas... campur tensen kes adik aku angkut abis dua2 beg dvd drama korea jepun ke kolej die... aku tanya siap wat donno je mula2.. seb baik ngaku pastu..

cerita bab serabut ni aku rasa bnyak punca... punca pertama adalah datang dr aku sendiri... situasi yg aku hadapi sekarang ni xpernah aku alami lagi sebelum ni... xkira la dalam bab kerja, masyarakat di kampung, mahupun dalam perhubungan dengan orang di sekeliling aku... jd bile aku nk hadapi benda baru ni... aku jadi serabut semacam je... xleh nk pk apa2..

cnth paling mudah yg aku ingat sekarang adalah pada 4 thn lepas masa aku mula2 bayar zakat fitrah sndiri... (tahun tu aku mula kerja dn ayah aku xwajib lagi bayar zkat fitrah utk aku)... masa nk beratur tu punye la berpeluh abis seluruh badan.. berdebar xpasal2... padahal xde mende apa pun..

sama gak time aku drive kete skarang ni... kalo aku drive kt jalan atau tempat yg xpernah aku lalui lagi... aku jd berdebar2 dan takut... mngkn takut salah masuk jalan la.. salah masuk simpang la... macam2... seb baik la ada henset yg bergps... silap aribulan dalam daerah aku sendiri (kuala terengganu) aku gune gps... jakun semacam je... hahaha..

punca serabut yg lain pulak Izzah (adik aku) kene h1n1.. dh la kene kt kem PLKN... camne la dorang kawal wabak camni kt tmpat2 camtu... nk pergi melawat pun dorang xbenarkan... moga2 Izzah cepat sembuh dan sihat dengan seberapa segera... Amiinn!..

punca serabut yg lain lg mngkn sebab bnyak sngt kerja2 yg tertunggak kt opis ak ni.. xtau la knape sejak kebelakangan ni aku xleh nk wat kerja... masuk opis tu masuk la... tp kerja2 yg berkaitan dngn urusan pentadbiran ncr ni xdpat nk buat dngn baik.. setakat terima aduan masalah ngan laporan rujuk je yg aku leh wat dalam opis hour... jd aku amik keputusan utk wat kerja2 lain lepas opis hour... setakat ni alhamdulillah la.. setel gak kerja sket2..

punca serabut lain.... ntah la, sebab membujang kot.... duk asyik pk bile nk kawen... hahaha.. aku rasa ni la punca utama.... rasa2 aku la...
Bookmark this post:
StumpleUpon Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google
 

1 comments Labels:

dalam sebulan dua ni aku menerima bnyak jemputan kahwin dari ramai orang, kebanykannya dari mereka yg aku kurang kenali keran dorang ni kalo nk menjemput kenduri kawin.. abis satu opis…. kene lak opis aku ni bnyak bahagian… jd xramai la yg aku kenal yg menjemput aku…

tapi dalam ramai2 tu.. ada gak la sorang dua yg aku kenal… antaranya member aku, salman yg dh pun kawin dua tiga hari lepas kt rumah pompuan.. majlis die pada 8hb jun ni kt rumah dia… jd harapnya aku dapat la hadir ke majlis tu nanti…

sorang lagi… kenalan pompuan ketika aku belajar kt jordan dulu, ustazah faizah… akan kawin dalam minggu depan… sebenarnya ada ramai lagi kawan aku yg kawin…… tp kebanyakannya tinggal di luar terengganu… jd aku kt sini secara terbukanya memohon maaf kerana xdapat hadir… bukannya disebabkan aku ni bz sngat… tp aku ni jenis pengecut sket… takut nk drive jauh2.. sori sngat2… huhuhuhu…

kalo cite bab kawin satu je yg aku xgemar…. mesti dorang bising tanya kt member bujang2 ni, bile nk kawin, ngan sape? dn macam2 persoalan lagi… yg tu xpe lagi…ni plak siap ada ayat glemer yg slalu dorang ucapkan lepas dorang kawin: “nyesal sungguh aku xnikoh awal2 bile tau sedak gini nikoh” (baca dalam loghat terengganu)…. hahaha!!, geng2 bujang dengar tensen je…. sabar2….

tu xpe lagi… aku ni lagi teruk… dalam pejabat bukan main lagi aku duk bg nasihat kaunseling pada  pasangan suami isteri yg ada masalah rumahtangga, siap nasihat ngan bermcam2 nasihat hasil pembacaan aku, tp bile ditanya dengan soalan ustaz kawin dh ke?, mula tergamam aku nk jawab… nasihat orang je lebih, kawin xlagi.. hahahaha… letih2…

jd, kadang2 aku terpaksa berbohong… aku harapkan bohong aku ni bohong makruh… hehehe…

Bookmark this post:
StumpleUpon Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google
 

1 comments Labels: , ,

dalam dua tiga minggu lepas stimix aku wat hal… lepas tepon 100 dua tiga kali…. baru la datang kontraktor tm ke rumah aku untuk cek masalah line tenet kt rumah aku ni… skali dorang masuk xsampai dua minit.. terus dorang bla… dorang cakap line wiring kt rumah ak ni ok je… mngkn ada masalah ngan port stimix kt sini.. kata salah sorang kontraktor tm tu… pastu die janji yg die akan bgtau kt orang yg jaga ‘port’ tu utk baiki balik tenet rumah aku ni…

alhamdulillah… selang sehari selepas itu… internet rumah aku dh kembali ok…. hati dengan penuh gembiranya cuba la mendonlod beberapa file dari server jwgflux… wow…. speed download dh makin naik dari sebelum ini…. lepas tu baru aku sedar yg sume subscriber 4mbit package sume disumbat dalam satu ip range… 218.111.xx.xx…. aku pada masa tu gumbira la sebab aku jangkakan tmnet mula menghargai pengguna2 yg bayar lebih dari user lain ni cm pengguna 4mbit ni….

lepas tu.. aku tetiba lak nk mendonlod cite2 drama jepun yg dh lama aku tinggalkan… skali aku masuk la dalam blog ran-san; nomanymore.blogspot.com…. bnyak la jugak cite2 baru yg belum aku tengok… disebabkan akaun megaupload premium yang aku beli sebelum ni dh expired… terpaksa la aku merujuk kepada server2 rapidleech yg biasa aku guna… skali aku bukak server2 trsebut… sume dh down… tension lak aku…

disebabkan aku dh malas nk cari server rapidleech yg baru… aku cube la nk beli akaun baru… mule2 aku ingt nk beli yg 3 bulan… tp rasa cm rugi je… baik yg setahun… tp lepas pkir pnjang2… rasa cm rugi gak.. baik beli dua tahun… tp… tibe2 setan mrasuk aku… baik beli yg PLATINUM terus (akaun premium seumur hidup)… tp mahal gile… dalam RM720 cmtu la…

aku mula2 tu duk main2 dalam akaun paypal aku… nk beli ke xnak, nk beli ke xnak…skali aku tertekan kt button pay now… aku pun terus tutp takut terus jadik trans. utk beli akaun tu… jd aku sangkakan xstart lagi transaction dari credit card aku tu… pastu aku bukak je email aku…. huh…. dapat email dari megaupload ucapkan tahniah sebab beli akaun megaupload premium….

aku pun dengan pasrahnya terpaksala membeli akaun tu…. aku pikir xpe la jugak… mngkn ko leh guna akaun ni utk satu tempoh yg agak la…. dn aku harapkan umur aku panjang la utk pakai mende alah ni.. hahahaha…

lepas dapat akaun tu akupun try la donlod satu drama utk test speed… skali aku testttt….. kiok… rupanya ip 218.111.xx.xx memang xngam ngan megaupload… berkali2 aku try connect reconnect modem aku dengan harapan dapat ip yg ok… tp tidak… aku dh terperangkap dalam range ip 218.111.xx.xx… aku dh xdapat lagi ip selain dari range tersebut…

arrghhh!!!!…. tensen xbleh nk kata la… seblum ni aku biasanya dapat speed 430-450kBytes/s kalo donlod dari megaupload… skarang ni dapat dalam 70-90kBytes/s… kecuali waktu subuh je dapat full speed, 530kBytes/s…. rasa nyesal aku terbeli akaun ni makin menebal…

tapi.. alhamdulillah la… lepas dua tiga hari aku duk korek2 dalam google… dpat gak solution die… aku terpaksa guna proxies lain utk connect ke megaupload… aku try bberapa proxy dari u.s ngan canada… nampaknya ngam ngan ip aku dan server megaupload… smpai skarang aku masih lagi guna proxy yg sama… speed pun boleh tahan la… dapat dalam 480-530kBytes/s…. jd dapat la aku mendonlod file2 cite jepun dari megaupload…. hehehehe…

satu lagi.. seb baik la server flux GR masih lagi ok ngan ip 218.111.xx.xx, jd smpai skarang kalo donlod dari flux… stakat ni dapat lagi full speed… tenks bro jwg kerana menyediakan perkhidmatan ini…

Bookmark this post:
StumpleUpon Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google
 

2 comments Labels:

hahahaha… lama gile aku xupdate blog ni… bnyak sebab sebenarnya. xpe la… skarang ni mngkn aku ada semangat sket nk update balik blog aku… harap2 berterusan la…

salah satu punca utama xberupdate adalah disebabkan line internet kt opis aku yg makin teruk, jngnkan nk berblogging, nk wat kerja utk masuk sistem e-munakahat pun xdapat, jd xnak la aku membazirkan bandwith yg sedia kecik ni utk wat benda lain…

abis tu, kt umah wat apa?…. hurmmm, hari2 kerja biasanya aku duk layan drama jepun, layan torrent jiwang sket, n tido… time cuti lak… pun sama, cmpur bnyk kerja kt rumah aku ni yg kene selesaikan satu persatu…

mak n abah aku akan pergi umrah hujung bulan ni, aku doakan moga2 dorang selamat sampai dan dapat tunaikan ibadah umrah dengan sempurna. umrah ni pun mak aku cakap umrah nazar, disebabkan kakinya yang hampir2 nk kene potong dulu dh nk pulih sepenuhnya skarang ni (mak aku ni kene diabetes tahap 3), dulu mak aku pernah bernazar kalo la kaki die sembuh sepenuhnya dia nk wat umrah…

dan selamat menyambut maulidur rasul. aku tahun ni kene berarak lak mewakili jabatan aku… adeh, letih gak tu, ye la… tngk body la… aku ni jenis malas bersenam… hahahahaa.

Bookmark this post:
StumpleUpon Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google
 

No Comment Labels: , ,

3141753203_8bd13b7f0e_o

Salam Maal Hijrah 1430H dari Sufikiaz™, semoga tahun yang mendatang lagi baik dari tahun sebelumnya. tanamkan azam baru korang dari sekarang, semoga apa yang diazamkan dapat dipenuhi dan diberkati oleh Allah S.W.T.

Apa azam aku tahun ni?, ntahla… bnyk kot, lebih2 lagi aku rasakan kehidupan aku pada tahun2 sebelum ini macam sia-sia aje, ntah la… rasa2 aku. jadi aku harapkan bermulanya tahun baru hijrah ini aku dapat berhijrah ke arah kehidupan yang lebih baik, samada hijrah Sulukiyah, Fikriyah mahupun Syu’uriyyah.

Bookmark this post:
StumpleUpon Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google
 

Older Posts

SALAM, IRASSHAIMASEN.

Salam hormat buat semua pengunjung, sori, lama gak aku bercuti dari melayan blog ni... InsyaAllah kali ini ada benda menarik yg aku akan upload di sini... tungguuu!!!.. hehehehe..

Carian di Sufikiaz

Jurnal Terkini

Jom Layan Lagu